my go-to bean salad


This is my go-to bean salad whenever we have had enough of rice and pasta, or when I don’t have baby kales or spinach available. I do, however, always have a few cans of beans in the pantry.

It’s one of the easiest salad to put together, and the end result is nothing short of nutritious quality. Usually I would add tomatoes, cucumbers, and feta cheese, but have none of those in the fridge today so I went with the basic.

For dinner, I paired the salad with pan fried cajun tilapia. O said it’s one of his favorite comfort dinner dishes. The boys also enjoy eating this salad heartily.

This salad was inspired by and adapted from this Turkish restaurant in Brookline, MA where we used to visit once or twice a month. It dated back to our dating days 13 years ago.

Basic recipe:

  • Two cans of beans, rinse with cold water two or three times, then drain (cannellini and kidney beans)
  • Squeeze the juice from half of a lemon
  • Two Tbs of balsamic vinegar
  • Two Tbs of extra virgin olive oil
  • One or two cloves of garlic, finely chopped. (I have some existing roasted garlic so I chopped them up. It adds a complementary sweet taste to the tangy lemon juice and balsamic vinegar.)
  • Half of an sweet onion, finely chopped
  • One stalk of spring onion, finely chopped
  • Three or four sprigs of cilantro, chopped (I prefer cilantro over parsley, but parsley is in the original recipe)
  • pinch of salt
  • pinch of sugar
  • freshly grounded black pepper

  • Throw everything together in a good size bowl, mix them all up, and let it sit for about half an hour, like a marinade so the beans can soak up liquid ingredients, and salt and the sugar. Add a bit more salt or sugar to adjust to your savoring taste bud.

    If you want to go fancy then add some chopped grilled chicken or canned tuna, and you would have a meal in itself.


    I love the combination of cannellini and kidney beans, the contrast of color make this salad an eye-catching one to eat.

    Advertisements

    17 thoughts on “my go-to bean salad

    1. Thanks for the recipe chi. We don’t eat much bean except when we have xoi or che. Gonna try this and see if i can get aiden to eat more bean.

      1. à nếu em làm cho aiden ăn thì đừng bỏ tỏi, hành, ngò, vì sợ mùi cay nồng nó không thích.

        Để chị rảnh sẽ post thêm recipe mấy món mà hai thằng đậu nhà chị thích gợi ý cho em nha.

        1. Dạ chị post tiếp đi. Aiden dạo này ăn kén quá. Không chịu ăn rau với trái cây nữa. Ăn cơm cũng lâu nên em cũng đang muốn làm thử mấy món mới coi ảnh chịu ăn không.

        2. để khi rảnh chị sẽ viết mấy món, mà mấy món chị làm lai lai việt mỹ không hà em ơi. không biết ở nhà em thường ăn như thế nào.

      1. cám ơn chị. em chụp thường mấy thứ này thì được thôi chứ chụp theo kiểu pro em không rành lắm.

    2. Đậu là một trong những thứ mình ít đụng tới, cho đến một lần, thử món này và mê luôn. Trong một dịp khác, mình ăn món cơm trắng, rải đậu đen hầm và dầu olive lên, cũng ngon tuyệt. Vậy là từ đó lúc nào cũng trữ một hai hộp đậu các kiểu trong bếp.

      1. trang cũng thích ăn đậu vì nó có nhiều dinh dưỡng. Lâu lâu cũng hầm đậu đen với gạo lức, ăn tốt lắm.

    3. Tụi nhỏ nhà này cũng thích ăn kiểu này (những hôm nào bận rộn) á. Mà tui hổng có dùng tỏi & hành nơi. Chỉ có trộn với đường, muối, chanh, giấm, dầu olive & ngò (nhiều lun).

      1. tui thì tập tụi nhỏ ăn đủ thứ cho nên bỏ thêm hành tỏi cho nó biết ăn. Mà tụi nó thích ăn chè đậu lắm. Tui hay dùng đậu này nấu chè với nước dừa cho nó ăn

        1. Tụi nhỏ này thì ăn sweet onion hổng sao, nhưng tỏi sống thì không ăn nàng ơi. Tỏi ướp thức ăn để nấu nướng thì hông sao.

          Ừa, tui thèm chè đậu là cũng dùng đậu trong lon kiểu này để nấu cho nhanh nè 😉

    4. Beans, beans, the musical food. The more you eat, the more you toot. The more you toot, the better you feel. So lets have beans for every meal!
      Not my original work, learned it as a kid, but have always loved beans!
      Jeanette Hall

    Comments are closed.